word wie je wil zijn

The only person you are destined to become

is the person you decide to be.

Ralph Waldo Emerson

basiscursus enneagram header mobile

The only person you are destined to become

is the person you decide to be.

Ralph Waldo Emerson

Is dit herkenbaar?

voel jij je niet gehoord en niet gezien?

Ik voel me niet gezien of gehoord.

Soms voelt het alsof anderen een andere taal spreken terwijl we toch in het Nederlands communiceren. Hoe komt het toch dat het zo moeilijk is om elkaar te verstaan?
waarom zijn er zoveel misverstanden

Anderen begrijpen mijn goede intenties niet.

Ik bedoel het altijd goed maar word vaak verkeerd begrepen. Erger nog, soms verwijten mensen me zaken terwijl ik alleen maar goede bedoelingen heb! Dat kwetst me enorm. 
hond die zijn staart najaagt

Ik loop steeds tegen dezelfde zaken aan. 

Ook al weet ik dat ik bepaalde gedragingen beter niet zou stellen, het lijkt soms sterker dan mezelf. Het voelt als een cirkel die ik niet kan doorbreken. Op sommige momenten handel ik al voordat ik echt bewust een keuze maak. Nadien heb ik dan spijt van bepaalde zaken.
diepste drijfveren

Ik weet niet wat mij echt passioneert.

Ik heb geen idee wat mijn diepste drijfveren zijn. Ik doe vaak wat op mijn pad komt of wat me het meest logisch lijkt op dat moment. Maar eigenlijk heb ik geen flauw idee of mijn keuzes in lijn liggen met mijn diepste drijfveren.

Waarom lig ik wakker van 'wat anderen van me denken'?

Ik sta te veel stil bij hoe mijn gedrag en beslissingen zullen overkomen op anderen. Hierdoor blokkeer ik, twijfel ik aan mezelf en volg mijn eigen pad niet meer. 

Hoe komt dit toch?

Besef dat we allemaal

we kennen de waarheid niet

de realiteit subjectief waarnemen

Jij kijkt door 1 van de 9 brillen naar de realiteit waardoor je je eigen verhaal hebt. Herinner je je de discussies over 'wie gelijk heeft' of 'over 'hoe iets echt gebeurd is'?
enneagram types als automatische piloot

95 % van onze tijd op routine leven

Je hersenen streven naar efficiëntie en  creëren daarom routines. Bewust leven is geen evidentie. Het is meestal je automatische piloot die jou aanstuurt.
we saboteren onszelf onbewust

onszelf onbewust saboteren  vanuit de beste intenties

Het is paradoxaal maar de manier waarop je je verdedigt, zal net je ergste angst waarmaken. Dit allemaal vanuit de beste intenties!

Gelukkig is er het Enneagram als hulpmiddel!

het Enneagram ontrafelt jou

Ontdek jezelf!

Ontdek de negen Enneagramtypes en drie instincten met hun eigen drijfveren en angsten. Exploreer op welke manier jij deze types en instincten in jezelf al dan niet benut want je hebt alles in jou. Het probleem is dat je één Enneagramtype meer en meer inzet als verdedigingsmechanisme als antwoord op een trigger in je dominant instinct. Je kan de instincten en types dus niet los van elkaar zien.

Je zal verrast zijn hoeveel meer in jou zit als je echt in de Enneagramspiegel kijkt.

ontdek je diepste drijfveren en passie met het enneagram

Volg je passie

Weet jij wat jouw basisdrijfveren zijn? 

Weet jij of je leven ingericht is in lijn wat je bewuste 'Ik' werkelijk wilt? 

Ontrafel je onbewuste drijfveren zodat je je leven kan leiden volgens je eigen passie en niet langer zomaar volgt wat op je pad komt, verwacht wordt van jou of wat je automatische piloot gelooft wat 'moet'.

de drie liefdestalen of instincten van het enneagram

Spreek alle liefdestalen

De drie instincten in het Enneagram functioneren als drie liefdestalen. Ze verklaren hoe je liefde toont aan je partner, kinderen, familie en vrienden. Ze leggen ook de misverstanden en frustraties bloot doordat we ervan uitgaan dat iedereen dezelfde taal spreekt. Je eigen liefdestaal ontdekken is een belangrijk startpunt voor betere en meer liefdevolle relaties. Een volgende stap is de drie liefdestalen leren spreken. 

kies bewust dankzij enneagram

Maak bewuste keuzes

We beseffen dat het een schok kan zijn om je te realiseren dat je 95% van de tijd op automatische piloot leeft. Het goede nieuws is dat er wel manieren zijn om bewuster in het leven te staan. 

Word je bewust van de werkwijze van je automatische piloot zodat jij elk moment kan kiezen tussen routine of bewuste keuze.


bevrijd jezelf van je automatische piloot dankzij het enneagram

Bevrijd jezelf

Hoe langer je aan de slag gaat met het Enneagram, hoe meer je je automatische piloot kan overstijgen.

Jij gaat terug aan het roer staan van je eigen leven.

Dan heb jij de vrijheid om te kiezen welke talenten van de negen Enneagramtypes en drie instincten jij inzet.

Leer het model van experten

enneagramexperten enneagramschool

Beide psychologen en gepassioneerd door persoonlijke groei. We weten heel goed dat persoonlijke ontwikkeling een oneindig proces is en het Enneagram heeft ons allebei enorm geholpen in ons leven. Het heeft ons betere mensen gemaakt en heeft ons liefdevollere relaties opgeleverd. Vanuit onze automatische piloot sloten ook wij ons hart af. Het Enneagram hielp ons om terug in contact te komen met onze passie, onze emoties, onze dromen. We ervaren het als een missie die ons heel nauw aan het hart ligt om de effecten van het Enneagram door te geven aan al wie we daarbij kunnen ondersteunen.

 

Verschil met training?

Psychologe Chloë Bal vergelijkt het online leren via de Ennea Community met een traditionele tweedaagse live training. 

Wat mag je verwachten?

€ 47,-/maand

Online Enneagramcursus

Ontdek de 9 types en de 3 instincten op je eigen tempo. 

Van zodra je inschrijft, kan je aan de slag waar en wanneer jij wil. 

Inhoud van de training

Wat is het Enneagram? 

De drie centra

De ontwikkelingsniveaus

Werkdocumenten om jou te begeleiden

+/- 30 min video per type of instinct

Types op hun best

Hoe je dominant type herkennen? 

Hoe aan de slag gaan met het model?

Wat zijn de instincten?

Instincten in partnerrelaties

Instincten in ouder-kind relaties

Je dominant instinct bepalen

Hoe je instinct overstijgen? 


enneagram quizes

bonus: 12 quizes

Om je te helpen in je exploratieproces kan je online per type en instinct een quiz invullen die je onmiddellijk een score geeft. Zo krijg je een eerste indicatie van hoe sterk een type of instinct leeft in jou. 
De investering die ik in alle opleidingen en coachings gestoken heb, is al een superinvestering in mezelf geweest. En voor iemand die zichzelf soms vergeet, is dat het echt allemaal al waard geweest.

Dus: een aanrader om opleiding/coaching te volgen bij Enneagramschool!

Liesbeth Volckeryck

Of ga je liever voor begeleiding door experts?

Bekijk hier je opties voor live trainingen om kennis te maken met het Enneagram:

Extra toelichting bij onze aanpak

ennea community theorie

Theoretische kennis brengen we over via online video's

In een live training verliezen we vaak veel tijd met de theorie over de types en instincten. We ondersteunen wel een beetje met visuele middelen maar veel beperkter dan wat je zal ervaren met deze nieuwe video's. We werken met gifs en beelden zodat je niet alleen auditief maar ook visueel informatie verwerkt. Hierdoor zal je veel meer kennis verwerken want een beeld heeft veel meer kans om opgeslagen te worden in je lange termijn geheugen dan woorden.

Ennea Community klanten

Je kan herbekijken of luisteren zo vaak je wil

Waar je ook bent, je kan altijd een video herbekijken via de app op je smartphone. Of je kan naar de theorie luisteren terwijl je wandelt. We garanderen jou dat je telkens nieuwe aspecten zal verwerken.
Ennea Community coaching

Coaching is onmiddellijk aan de slag gaan

Individuele coaching is voortaan enkel nog toegankelijk voor mensen die voorkennis Enneagram hebben. Een individuele sessie is niet het juiste kanaal om de types of instincten uit te leggen. Wanneer iemand de theorie kent, kunnen we in een sessie onmiddellijk de diepte ingaan en doorpakken op bepaalde thema's. Op deze manier creëren we veel efficiënter en effectiever de gewenste transformatie.

Ennea Community klanten

Enneagram as a way of life

De training geeft vaak een 'wow' moment. Deelnemers vertrekken vol enthousiasme maar de realiteit is dat het heel moeilijk is om onze voornemens vol te houden en patronen te veranderen. Via deze online cursus kan je je kennis blijven verdiepen en telkens nieuwe aspecten in jezelf en anderen ontdekken.
                                       

algemeen

Waarom is persoonlijke ontwikkeling duur?

Voordat je expertise in iets opbouwt, dien je 10.000 uur ervaring te hebben, zegt een regel. En die hebben wij beiden. We hebben ook beide enorm geïnvesteerd in onze eigen ontwikkeling en in een goede kennis door elk ongeveer 150 dagen Enneagramtraining te volgen overal ter wereld. Daarnaast verkiezen wij om te werken met kleinere groepen zodat we mensen ook ten volle aandacht kunnen geven. Al deze factoren maken dat we de prijs niet kunnen delen door 100 deelnemers bijvoorbeeld.
Daarbij is het belangrijk om voor jezelf uit te maken hoeveel zelfinzicht, innerlijke rust en bewustzijn jou waard is. Wat heb jij ervoor over om meer evenwicht en geluk te creëren in je leven? Die vraag kan jij alleen beantwoorden.

Hoeveel tijd moet ik hiervoor vrijmaken?

We hebben het voordeel dat veel van onze trainingen online zijn of een combinatie van online werken en offline. Hierdoor kan je sterk bepalen wanneer je tijd maakt voor je groeiproces. Vergeet echter niet dat groei tijd kost. Maar ook niet groeien kost je veel tijd...
Observeer eens hoeveel je verliest doordat je steeds tegen dezelfde patronen aanloopt. Hoeveel tijd en energie kost jou dat?
Eens je bewust je automatische piloot kan bijsturen, win je tijd en energie. Je functioneert beter en efficiënter op alle vlakken. En wat misschien nog belangrijker is: je focust je aandacht op wat je hart blij maakt, op wat jou voedt.

Moet ik voorkennis hebben of psycholoog zijn?

Ons aanbod is voor iedereen toegankelijk. Geen enkele voorkennis is nodig. Het enige wat we vragen is dat je nieuwsgierig bent naar jezelf, dat je een zekere honger voelt om jezelf te ontdekken zonder enig oordeel. Je zal merken dat wij vertrekken vanuit de filosofie dat iedereen handelt vanuit goede intenties.

Hoe kan jij mij veranderen? Ik ben toch wie ik ben?

Wij kunnen jou inderdaad niet veranderen en hebben die intentie ook helemaal niet. Onze doelstelling is jou een kader aanbieden waardoor je jezelf kan observeren. Je komt tot zelfinzicht en dan heb jij de keuze om te beslissen wat jij wil doen in de toekomst. Wij tonen jou het groeipad aan de hand van de theorie en kunnen jou begeleiden op verschillende manieren, maar jij maakt telkens de keuze of je wil groeien. Wij zijn louter instrumenten in dit proces. Jij bepaalt op elk moment wat jij al dan niet wil.

Waarom zou ik voor de Enneagramschool kiezen?

Wij willen onze collega's niet afbreken. Dat zou niet mooi zijn. Wij kunnen enkel zeggen wat onze aanpak is en hoe deze verschilt.
Een groot voordeel dat wij bieden, is dat we door onze jarenlange ervaring als coach en trainer onze trainingen hebben kunnen optimaliseren. We zetten alle kanalen in (online community, online training, zelfstudie online, live training, coaching,...) om de overdracht van de kennis te maximaliseren.
Wij benadrukken dat we veel meer zijn dan 1 type. Wij gaan uit van de filosofie dat we alle types in ons hebben en eentje daarvan de meeste sleutels tot groei biedt. Wij zien het Enneagram als een middel om meer bewustzijn te creëren en niet als een doel op zich. Nummertjes kleven is zinloos.
Verder durven we wel stellen dat we zelf enorm goed opgeleid zijn als psychologen maar ook op vlak van Enneagram door de meest vooraanstaande trainers ter wereld. Daarbij hebben we ook allebei meer dan 10 jaar ervaring met het model EN hebben wij allebei gekozen om dit ons specialisme te maken. We werken hiermee dus elke dag. Het is niet één van onze vele producten.
Een laatste voordeel is dat wij zelf continu bezig zijn met persoonlijke groei en beseffen dat dit een oneindig pad is. We hebben dus ook enorm veel ervaring met het model doordat we het continu op onszelf toepassen.

Ga ik wel iets hebben aan deze training in mijn dagelijks leven?

Door onze unieke aanpak waarbij je video's bekijkt en deel uitmaakt van een ennea community is je leerproces veel meer geïntegreerd in je leven. Je verwerkt nieuwe informatie wanneer jij er klaar voor bent. Dan kan je met dat stukje opnieuw aan de slag en jezelf observeren. Als je daarmee klaar bent, ga je weer verder. Bij elke stap staat de community (inclusief wij als trainers) ter beschikking om je vragen te beantwoorden. Je kan ook continu leren van de andere leden in de community.

Is het niet egoïstisch van mij om dit te investeren in mezelf?

Sommige mensen horen hun innerlijke criticus wanneer ze investeren in zichzelf. Stel jezelf dan de vraag wat je naasten zullen winnen als jij hen beter begrijpt en zelf gelukkiger in het leven staat. Wij zijn ervan overtuigd dat zelfontplooiing het mooiste cadeau is dat je kan geven aan je omgeving!

Heb ik technische bagage nodig voor de ennea community?

Neen. Als je met facebook kan werken, kan je ook met onze community aan de slag. En zelfs als je niet met facebook zou werken, kan je nog aansluiten. We hebben namelijk een video gemaakt over de werkwijze van het platform. Daarin maken we je wegwijs zodat je je snel thuis voelt.

Waarom dien ik eerst de basiscursus gevolgd te hebben vooraleer ik een individuele sessie of koppelcoaching kan inboeken?

We stellen vast dat er veel meer vooruitgang geboekt wordt op korte tijd en tegen een lagere kost wanneer mensen eerst door de basiscursus gaan. Dan beginnen we immers al met een pak informatie en zelfinzicht aan de sessie waardoor we onmiddellijk veel dieper kunnen gaan. Dan creëren we echte transformatie en zet jij heel snel stappen in je veranderingstraject. Indien je de kennis niet hebt, 'verspillen' we veel tijd met theorie toelichten. Hierdoor komt een traject uiteindelijk veel duurder uit voor jou om hetzelfde resultaat te bereiken in de vorm van individuele coaching.