Ontdek het Essentiële Enneagram

Ben jij klaar om uit je pop te kruipen en een vlinder te worden?

Het universele transformatiepad

Je wordt geboren

Bij je geboorte heb je toegang tot een bepaalde Essentiële Kwaliteit: een uitzonderlijke gave die een verschijningsvorm van puur 'Zijn' is. 


Deze 9 speciale gaven worden beschreven in het Enneagram van de Essentiële Kwaliteiten.

Je slaapt in

Na je geboorte verlies je contact met deze Essentiële Kwaliteit. Als reactie ontstaat je ego. Je Enneagramtype verschijnt als verdediging en we verliezen 'presence'.


Hoe de 9 types op automatische piloot gaan, beschrijft het Enneagram van de persoonlijkheid.

Je ontwaakt

Je overstijgt je automatische piloot tot je op de gezondste ontwikkelingsniveaus leeft. Daar openbaren zich de hogere manifestaties van de vervormingen. 


Hier hebben we het dan over het Enneagram van de Heilige Ideeën en het Enneagram van de Deugden.

Waarom vier Enneagrammen?

De meeste mensen kennen enkel het Enneagram van de persoonlijkheid dat de negen types en de drie instincten beschrijft. Dit helpt je psychologische groei enorm vooruit tot je tegen een plafond stoot. Op dat moment kan inzicht in de andere drie Enneagrammen je verder helpen op je ontwikkelingspad. 

Het Enneagram van de Essentiële Kwaliteiten, de Deugden en de Heilige Ideeën  gaan over het contact met onze Ware Natuur, met onze Ziel zou je kunnen zeggen. 

Vanaf dat moment combineren we psychologische groei met spirituele ontwikkeling. Het gaat dan niet meer louter om onze automatische patronen transformeren maar eerder over het exploreren van een diepere realiteit en illusies doorprikken. Stap voor stap herinneren we ons gaandeweg op een meer fundamenteel niveau wie we werkelijk zijn en wat we hier komen doen.

Transformatie van de vervormingen

Je kan de deugden beschouwen als de hogere manifestatie van de emotionele vervorming. Met andere woorden: als je de emotionele vervorming kan overstijgen, verschijnen de Deugden

Dezelfde logica vinden we in het hoofdcentrum. De mentale vervorming overstijgen, betekent dat je meer en meer toegang krijgt tot de Heilige Ideeën.

Heilige Ideeën

Een belangrijke sleutel in dit ontwakingsproces zijn de Heilige Ideeën. 

De Heilige Ideeën zijn sleutels om de illusies die deel uitmaken van de dualiteit te doorprikken. Op deze manier kunnen we proeven van de nonduale wereld.

Je herinnert je je op een dieper niveau wie je werkelijk bent. 

Je beseft dat je helemaal je type niet 'bent'. Je 'bent' je instinct niet. 

Je bent zoveel meer!

Je Ware Natuur

Gurdjieff, één van de grondleggers van het Enneagram, zei dat we leven om 'te leren mens te worden'. Je bent hier om contact met je Ware Natuur te verliezen en dan terug te ontdekken. Tijdens dit proces doet onze ziel heel veel ervaring op. 

Eens we terug een mens (of een vlinder) worden, is het pas mogelijk om echt in relatie te gaan. De ander is niet langer de speelbal om je automatische piloot op uit te leven. Je bent trouw aan wie je werkelijk bent, je bent je bewust van wat je denkt, voelt en doet op elk moment in het hier en nu. 

Je ontdekt wat een echt liefdevolle relaties betekent. Je beseft dat er niets te verdedigen, te promoten of te vrezen valt. Je hebt een nieuw vertrouwen ontdekt in het leven zelf. Dat is echt thuiskomen in jezelf.

In een ander herken je jezelf

Deze materie kan je onmogelijk alleen exploreren. Het is immers geen 'mentale' manier. De makkelijkste manier is om deze te exploreren in groep.

Contact met een persoon die 'ontwaakt' is, helpt jou immers om te ontwaken.

Ego lokt ego uit maar presence lokt ook presence uit bij anderen. Benut dus ook de energie van de groep om toegang te krijgen tot de Deugden en Heilige Ideeën.

Russ Hudson: 

"The Holy Ideas represent specific nondual perspectives of Essence - particular ways of knowing and recognizing the unity of Being. Understanding the perspective of our type's Holy Idea functions as an antidote to the ego fixation. The nondual perspective of our true nature is restored as we see through the particular delusions of our type."

enneagram spirituele dimensie
€ 397,- (21% btw excl.)

Workshop Essentiële Enneagram

  • Ontdek hoe de vier enneagrammen samenhangen
  • Doorzie waarom de types ontstaan en hoe het ontwikkelingsproces verloopt
  • Krijg sleutels voor je eigen ontwikkelingsproces
  • Exploreer waar het Enneagram werkelijk om draait


Wacht niet om in te schrijven want er zijn maar 8 plaatsen beschikbaar.

Voorkennis is niet noodzakelijk.

Als je de 9 types kent, zal je na deze workshop helemaal anders naar het Enneagram kijken. 

Waar?

Enneagramschool 

Koekoekstraat 1 2630 Aartselaar

Wanneer?

donderdag 13 en vrijdag 14 oktober 2022. We starten om 10u en eindigen rond 17u30.

Lunch?

Je kan op voorhand een broodje of slaatje bestellen naar keuze. Dit is inbegrepen in de prijs.

Reserveer nu je plaats voor deze workshop!

spirituele enneagram