enneagram in teams

A good leader unlocks the potential of each team member.

enneagram in teams

A good leader unlocks the potential of each team member.

Hoor je dit wel eens?

voel jij je niet gehoord en niet gezien?

Ik voel me niet gezien of gehoord door mijn manager.

Soms voelt het alsof anderen een andere taal spreken terwijl we toch in het Nederlands communiceren. Hoe komt het toch dat het zo moeilijk is om elkaar te verstaan?
waarom zijn er zoveel misverstanden

Mijn collega's (of leidinggevende) begrijpen mijn goede intenties niet.

Ik bedoel het altijd goed maar word vaak verkeerd begrepen. Erger nog, soms verwijten mensen me zaken terwijl ik alleen maar goede bedoelingen heb! Dat kwetst me enorm. 
hond die zijn staart najaagt

Ik loop steeds tegen dezelfde zaken aan. 

Ook al weet ik dat ik bepaalde gedragingen beter niet zou stellen, het lijkt soms sterker dan mezelf. Het voelt als een cirkel die ik niet kan doorbreken. Op sommige momenten handel ik al voordat ik echt bewust een keuze maak. Nadien heb ik dan spijt van bepaalde zaken.
diepste drijfveren

Ik weet niet wat mijn troeven zijn voor het team.

Ik heb geen idee wat mijn talenten zijn. Die zijn zo normaal voor mij dat ik ze zelfs niet mee zie. Ik weet ook niet zeker of ik deze wel ten volle inzet voor het team.
enneagram in bedrijven

Ik heb een handleiding nodig voor sommige collega's. 

Ik krijg kop noch staart aan de gedragingen en uitspraken van sommige collega's. Ik kan totaal niet begrijpen waar deze vandaan komen waardoor ik soms oordeel voel opkomen. 
enneagram in business

Ik vraag steeds bij dezelfde collega's om raad. 

Ik merk op dat ik elke keer naar de collega's stap waarvan ik weet dat we op dezelfde golflengte zitten. Bij de anderen verloopt de communicatie een stuk moeilijker. 

Hoe komt dit toch?

Besef dat we allemaal

we kennen de waarheid niet

de realiteit subjectief waarnemen

Jij kijkt door 1 van de 9 brillen naar de realiteit waardoor je je eigen verhaal hebt. Herinner je je de discussies over 'wie gelijk heeft' of 'over 'hoe iets echt gebeurd is'?
enneagram types als automatische piloot

95 % van onze tijd op routine leven

Je hersenen streven naar efficiëntie en  creëren daarom routines. Bewust leven is geen evidentie. Het is meestal je automatische piloot die jou aanstuurt.
we saboteren onszelf onbewust

onszelf onbewust saboteren  vanuit de beste intenties

Het is paradoxaal maar de manier waarop je je verdedigt, zal net je ergste angst waarmaken. Dit allemaal vanuit de beste intenties!

Gelukkig is er het Enneagram als hulpmiddel!

het Enneagram ontrafelt jou

Ontdek jezelf!

Ontdek de negen Enneagramtypes en drie instincten met hun eigen drijfveren en angsten. Exploreer op welke manier jij deze types en instincten in jezelf al dan niet benut want je hebt alles in jou. Het probleem is dat je één Enneagramtype meer en meer inzet als verdedigingsmechanisme als antwoord op een trigger in je dominant instinct. Je kan de instincten en types dus niet los van elkaar zien.

Je zal verrast zijn hoeveel meer in jou zit als je echt in de Enneagramspiegel kijkt.

enneagram in bedrijven

Ontdek je collega's

Onderzoek toont aan dat we onze zelfkennis kleiner is dan 10%. Als we onszelf niet kennen, hoe kunnen we dan de ander kennen? Onze hersenen willen de realiteit zo eenvoudig mogelijk maken. Hierdoor denken we over mensen in mythes. We gaan zelf een beeld vormen van hun karakter en drijfveren. Maar dit is dus meestal foutief. Dankzij het Enneagram kan je elkaar veel beter leren kennen op een objectieve manier.

de drie liefdestalen of instincten van het enneagram

Leer vertalen

Het is niet omdat we allemaal Nederlands spreken, dat we elkaar verstaan. Elk enneagramtype heeft een bepaalde manier van communiceren en verwacht onbewust dat de collega's hetzelfde zijn. Hierdoor ontstaan veel misverstanden. 

Ontdek de verschillende communicatiestijlen en werk de misverstanden de wereld uit!

enneagram in bedrijven

Leer van elkaar

Het Enneagram brengt meer begrip en mildheid voor je collega's. Je ontdekt de talenten van elk teamlid en wat je kan leren van elkaar. Je beseft dat je net heel veel kan bijleren van de collega's waarmee het contact het moeilijkste leert. Het model geeft je de handleiding om dit mogelijk te maken.

enneagram in bedrijven

Groei als team

Doordat de angst voor onderlinge verschillen in het team doorprikt wordt door het Enneagram, ontdekken de teamleden de kracht van elk teamlid. De verschillen zijn dan niet langer bedreigend maar worden als een rijkdom ervaren. Op die manier krijgt ieder teamlid de ruimte om zijn unieke talenten in te zetten in het belang van de organisatie.

Verantwoordelijke groeiprojecten Dirk Crauwels aan het woord:

In het opzet van teambuilding-programma’s draaien we vaak -terecht- de focus scherp op wat ons bindt : gemeenschappelijke doelstellingen , onderlinge afstemming van rollen , heldere procedures … om zo te komen tot (h)echte relaties onder medewerkers. De kracht van de Team Enneagram programma’s die de Enneagramschool met een ruime lading ‘ervaring en maturiteit’ begeleidt, durft ook uit te gaan van en plaats te geven aan wat teamleden onderscheidt van elkaar. Dat is toch wel een vernieuwende insteek. Ze laat mensen bij hun samenwerken in teams vertrekken uit zichzelf. En daarbij wordt meer dan zichtbaar gedrag ontdekt: er wordt ook verkend en betekenis gegeven in functie van teamwerk, wat ieders ‘ijsberg’ onder water inhoudt aan drives, motieven en persoonlijkheid. Dit gebeurt aan de hand van de 9 Enneagram-types. Die 9 types zijn uit het leven gegrepen waardoor ze eenvoudig en met de nodige speelsheid nadien ook in het werkveld kunnen vertaald worden. Een troef als ik de vergelijking maak met MBTI. Teams leren in het programma Team Enneagram de ‘benodigdheden’ van elkaar te aanvaarden en in te zetten waardoor individuele verschillen uiteindelijk cement worden om de ‘bouwstenen’ (teamleden) in hun volle sterkte te verankeren… en zo komen we uiteindelijk evengoed uit op wat ons bindt.

Dirk Crauwels, verantwoordelijke voor verschillende groeiprojecten in teams bij Colruyt Group

You never walk alone

enneagramexperten enneagramschool

Je enneagramexperten

Beide erkende psychologen en gepassioneerd door persoonlijke groei. We geven al meer dan tien jaar Enneagramtraining voor verschillende bedrijven, maar vooral met Colruyt hebben we een speciale band omdat we daar al meer dan 4000 mensen hebben opgeleid in het model. 

Je Ennea Community

Van zodra je inschrijft, krijg je toegang tot de training en daarmee ook tot de Ennea Community. Dit zijn je studiegenoten die allemaal functioneren als je spiegel, je supporters, je helpers. 

Je kan al je vragen kwijt aan mensen die de Enneagramtaal spreken. Hierdoor ken alles besproken worden vanuit mildheid en begrip voor de goede intentie. Dit helpt om meer mildheid voor jezelf en anderen te creëren. 

Jarenlange ervaring als trainers maakte het mogelijk de return on investment van onze aanpak te optimaliseren

De juiste leervorm op​​​​ het juiste moment

basiscursus enneagram online

Autonoom ontdekken

Iedere deelnemer bepaalt op eigen tempo waar en wanneer hij/zij de online cursus bekijkt of beluistert via de computer of de app op je smartphone.

enneagramexpert begeleiding

Begeleid door experten

Wij ondersteunen als experten in het proces. Dit kan online of via live training. De aanpak bespreken we op voorhand en werken we op maat uit.

Ennea Community ondersteuning

Met  de Ennea Community

Het omzetten van je nieuwe inzichten naar de dagelijkste praktijk is veel makkelijker met de steun van de community. 

Hoe verhoogt de ROI dan?

ennea community theorie

Theoretische kennis brengen we over via online video's​​​​

In een live training verliezen we vaak veel tijd met de theorie over de types en instincten. We ondersteunen wel een beetje met visuele middelen maar veel beperkter dan wat je zal ervaren met deze nieuwe video's. We werken met gifs en beelden zodat je niet alleen auditief maar ook visueel informatie verwerkt. Hierdoor zal je veel meer kennis verwerken want een beeld heeft veel meer kans om opgeslagen te worden in je lange termijn geheugen dan woorden.

Ennea Community klanten

Je kan de video's herbekijken... of opnieuw beluisteren

Waar je ook bent, je kan altijd een video herbekijken via de app op je smartphone. Of je kan naar de theorie luisteren terwijl je wandelt. We garanderen jou dat je telkens nieuwe aspecten zal verwerken. Door de herhaling zal je veel meer kennis verwerken. Hoelang de video's beschikbaar blijven, wordt bepaald in overleg met de klant. 
Ennea Community coaching

Je kan de video's op je eigen tempo bekijken. 

Ervaring leert ons dat deelnemers hun eigen manier hebben om deze video's te bekijken. Sommige deelnemers  nemen meer kennis op als ze noteren. Ze zetten de video dan op pauze en gaan verder wanneer zij klaar zijn. We krijgen ook de feedback dat het fijn is dat ze kunnen terugspoelen als ze even afgeleid waren tijdens het luisteren. Dit is onmogelijk tijdens een klassikale training natuurlijk. 

Ennea Community klanten

Live training is voorbehouden voor de interactieve onderdelen

Wij zijn trainers en houden ervan om met groepen in interactie te gaan. Live training is efficiënter om in te zetten wanneer interactie met het team vereist is. We besteden dan beperkte tijd aan eventuele bijkomende theorie en focussen vooral op oefeningen op maat. 
Ennea Community klanten

Kers op de taart: de Ennea Community

Je hebt anderen nodig in je ontwikkelingsproces. Zij zijn een spiegel voor jou. Bovendien maken ze duidelijk hoe jij op een heel andere manier in de wereld staat in vergelijking met hen. Hierdoor word jij je bewuster van je eigen automatische piloot. In onze Ennea Community kunnen de deelnemers getuigenissen lezen van anderen en vragen stellen aan elk type en instinct. Op die manier houden ze hun kennis ook up to date eens de training afgerond is. 
Ennea Community klanten

Enneagram as a way of life

Een klassieke teambuilding geeft vaak een 'wow' moment. Deelnemers vertrekken vol enthousiasme maar de realiteit is dat het heel moeilijk is om onze voornemens vol te houden en patronen te veranderen. Door onze online training kunnen we een leertraject meer spreiden in de tijd. Via deze community blijven we in contact met de deelnemers waardoor de ROI weer verhoogt. Mensen hebben immers herhaling nodig om nieuwe patronen te integreren. 
extra boost voor bedrijven

Geef je ROI nog een extra boost door nazorg

Er zijn verschillende mogelijkheden om je investeringen nog meer te laten renderen. 
  • Zo kunnen deelnemers na afloop van de basistraining aan de slag met de praktijkmodule van hun basistype. Deze module helpt bij de omzetting van de theorie naar de praktijk om het groeiproces te faciliteren. Elke module is compleet op maat uitgewerkt voor een bepaald basistype. 
  • Deze praktijkmodules zijn natuurlijk nog krachtiger in combinatie met individuele coaching. Deelnemers kunnen aan de slag met oefeningen op maat en tijdens de sessie begeleiden we dan naar blijvende transformatie.
  • Een andere mogelijkheid is een online intervisie waarbij de groep deelnemers een aantal maanden na afloop van de training een tweetal uur via een zoomsessie deelt wat ze geleerd hebben en hoe ze de inzichten omgezet hebben in praktijk. Hierdoor blijft de focus op het groeiproces groter na afloop van de basistraining.

Maak een afspraak voor jouw traject op maat

Elke organisatie is anders en heeft andere behoeften. Daarom werken wij volledig op maat.

Zo kan de training gespreid worden in de tijd zodat de praktische hinder door afwezigheden minimaal wordt.

Stuurt ons een email via de onderstaande knop om jouw ideale aanpak te bespreken.

Deelnemer Guy Pauwels aan het woord:

Ondanks het feit dat ik wel wist dat de mensen in mijn omgeving (werk, thuis, vrienden ...) vaak heel anders reageren op situaties dan ik dat zelf zou doen, begreep ik nooit echt waarom dat zo was, laat staan dat ik er altijd gepast op kon inspelen.  Na de 'ontdekking' van het Enneagram is er wat dat betreft een volledig nieuwe wereld voor mij opengegaan, en lijkt de hele puzzel van het menselijke gedrag en onderlinge interactie plots op een verrassend logische manier in elkaar te passen.  Ook het verkregen inzicht in je eigen gedragingen en gevoelens geeft een serieuze meerwaarde aan je levens-'beleving' en lijkt me bovendien essentieel wanneer je op zoek bent naar je persoonlijke kwaliteiten, zwakheden en van daaruit naar je eigen 'groei'-mogelijkheden.

Guy Pauwels, General Services, Alcatel-Lucent Bell NV 

Siegriet aan het woord

Siegriet deelt haar ervaring over het leren via de online filmpjes.

Bekijk ons platform

In deze video tonen we jou hoe gebruiksvriendelijk, overzichtelijk, leerzaam en leuk ons platform is. 

We tonen ook een aantal screenshots zodat je een idee hebt van hoe de app eruit ziet. 

Chloë aan het woord

Psychologe Chloë Bal deelt haar ervaringen met het platform Huddle waarop de Ennea Community te vinden is. Ze is een fervente gebruikster van de app. 

Verschil met training?

Psychologe Chloë Bal vergelijkt het online leren via de Ennea Community met een traditionele tweedaagse live training. 

Wil je eerst meer weten over het model?

Volg deze gratis mini cursus van 40 minuten en doorprik illusies als 'ik ken mezelf', 'ik ken de ander', 'ik ken de waarheid'. Exploreer de negen brillen om naar de realiteit te kijken en de drie instincten als overlevingsmechanismen. 

No opt-in form has been selected
Your information is safe with us