arrow_drop_up arrow_drop_down
Benut jij de kracht van een community in je groeiproces?
10 december 2020 

Benut jij de kracht van een community in je groeiproces?

Het succes van de Anonieme Alcoholisten is aangetoond in vele studies. De kracht van de groep is buitengewoon sterk in het helingsproces.

Wat verklaart de kracht van een community?

De herkenning, de empathie en de ondersteuning van lotgenoten is een extreem krachtige mix.

De spiegel die voorgehouden wordt door mensen die zich een periode onthouden van alcohol, is enorm motiverend. Zij zijn het levende bewijs dat er hoop is voor iedereen!

Ik geloof dat er een helend element zit in dienstbaarheid. Je helpt anderen met je eigen verhaal. De Amerikaanse psycholoog Steven Stosny beweert ook dat mensen hun eigenwaarde stijgt naarmate ze aan anderen geven. Het gaat dus minder om wat we krijgen van anderen, dan wat we geven.

Ervaringsdeskundigen hebben ook een unieke wijsheid die niet door kennis gecompenseerd kan worden.

Bij wie vraag jij raad?

De psycholoog Jim Rohn toonde aan dat we een gemiddelde zijn van de vijf mensen die het dichtst bij ons staan. We gaan met andere woorden gelijkgestemde mensen uitkiezen voor onze intieme kring. Deze geven ons ook vaker gelijk natuurlijk.

Het Enneagram toont ons aan dat er minimum 9 verschillende soorten persoonlijkheden bestaan. Al deze types hebben een compleet andere kijk op de wereld. Dus zelfs met je vijf naaste vrienden mis je heel wat invalshoeken.

De kracht van een groep verruimt je geest

We hebben al veel teambuildings begeleid waar dit fenomeen boven water kwam.  Collega’s gaan bij vertrouwelingen raad vragen die gelijkaardig denken.De beste antwoorden zijn daar echter zelden te vinden. Je kan vaak het meest leren van de collega’s die compleet anders denken.

Je vermijdt onbewust je beste leermeesters

Dit kan je ook vertalen naar je eigen groeiproces met het Enneagram. Je vermijdt automatisch de Enneagramtypes die je zelf het minst inzet. Om de hiaten in je kijk op de wereld aan het licht te brengen, heb je deze echter broodnodig. Dus je belemmert jezelf onbewust in je groeiproces door gelijkgestemden op te zoeken.

Hetzelfde mechanisme zien we tijdens onze relatietraining. Tijdens de oefening ‘in elkaars schoenen’ gaan alle types met elkaar in gesprek. De doelstelling is om de goede intenties te ontdekken achter gedrag dat hen stoort. Achteraf horen we heel frequent: ‘Het gesprek waar ik het meest van geleerd heb, was dat met het type waar ik het meest schrik voor had! Wat een openbaring!’

 

kracht van een groep in vertrouwdheid in contacten

Waarom zijn deze gesprekken zo een eye-opener?

Ten eerste hebben de deelnemers een open houding en een gezonde nieuwsgierigheid om te exploreren.

Ten tweede schept het Enneagram een gemeenschappelijke taal.

Deze combinatie maakt het mogelijk om gevoeligheden te bespreken zonder de boodschap als een persoonlijke aanval op te vatten.

Dat maakt het gesprek zo open, eerlijk en verrijkend! Het is vaak ontroerend om te observeren hoe de samenhorigheid een enorme boost krijgt op twee dagen tijd. Vreemden worden mensen die elkaar respecteren om wie ze zijn.

Wat is de impact op ons persoonlijk groeiproces?

Mildheid voor alle types en instincten is cruciaal voor je eigen groeiproces. Zolang je de schoonheid niet ziet in bepaalde types of instincten, wil je dit stuk ook niet integreren in jezelf. Dan blijf je dat verbannen naar je schaduw.

Mildheid en respect maakt dat je een stuk uit je schaduw haalt zodat je ook toegang krijgt tot de talenten van dit stuk.

kracht van een groep in combinatie met enneagram

Sociaal instinct en de kracht van de community

Marianne en ik hebben pas gaandeweg de kracht van een groep of community ontdekt. We hebben beide sociaal instinct als laatste, wat maakt dat de kracht van een community lang een blinde vlek was voor ons.

Als seksuele 5 en seksuele 8  zijn we geneigd om terug te vallen op elkaar als BFF of het zelf op te lossen.

Gelukkig hebben wij via de vele trainingen geleerd dat de kracht van een groep in combinatie met een gemeenschappelijke taal als het Enneagram een onvoorstelbaar sterke cocktail is.

Of is dat een foute woordkeuze in een artikel dat begon met het bewieroken van de AA?

Over de schrijver
Sandra heeft twee Enneagramboeken op haar palmares staan die uitgegeven werden bij Manteau. - De kracht van het Enneagram - uitgegeven in 2018 - Begrijp me dan toch! - uitgegeven in 2019 Daarnaast schreef ze nog verschillende waaiers en boekjes als trainingsmateriaal die ook los verkocht worden.
Reactie plaatsen

Wij maken gebruik van cookies.